Byliśmy razem w Paryżu i Brukseli, a dziś proponuję Litwę :).
Nie ma na świecie kraju, z którym my, Polacy, mamy więcej wspólnego niż z Litwą. Ale naszego bliskiego sąsiada i historycznego krewniaka rocznie odwiedza więcej Białorusinów i Niemców niż turystów z Polski. Tymczasem nie dość, że podróż na Litwę jest bardzo prosta, to jeszcze stolica tego kraju – Wilno – w niczym nie ustępuje pieknym miastom europejskiej turystyki jak Praga czy Budapeszt.
Flaga Litwy
Herb Litwy
Wileńszczyzna
Niektóre obszary wokół litewskiej stolicy od pokoleń zamieszkane są głównie przez ludność polskiego pochodzenia. W wielu mniejszych miejscowościach odsetek mieszkańców mówiący w języku Mickiewicza to aż 95%! A propos Mickiewicza – to właśnie na jednym z tutejszych cmentarzy nasz narodowy wieszcz obserwował obrzęd opisany w Dziadach.
Co warto zobaczyć?
W przypadku przybysza znad Wisły zwiedzanie powinno rozpocząć się od słynnej mickiewiczowskiej Ostrej Bramy, ostatnim zachowanym elemencie wileńskich fortyfikacji, w pobliżu którego znajduje się nie mniej słynna kaplica z obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej.
Z innych zabytków sakralnych na wyróżnienie zasługuje XVII-wieczny kościół św. Piotr i Pawła, zaliczany do grona najpiękniejszych barokowych kościołów na świecie. Jakimś cudem uniknął on zniszczeń podczas licznych wojen, co jest nie lada wyczynem w tej części Europy.
I urocze Troki:
Troki to jedno z najbardziej malowniczych i ciekawych miejsc na Litwie. Położone zaledwie 30 km od jej stolicy, Wilna, oblane wodami czterech jezior.Ta legendarna stolica słynie bowiem nie tylko z bogatej historii, o której przypominają zabytkowe budowle, ale również z wielokulturowości: zamieszkują ją m.in. Karaimowie sprowadzeni wieki temu przez księcia Witolda.
Na szlaku smaku – czego warto spróbować na Litwie?
Kuchnia litewska, choć mniej znana od włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej, może pochwalić się kilkoma prawdziwymi perłami kulinarnymi. Oto te, które należy otoczyć szczególną troską naszych kubków smakowych.
Šakotis – ciasto z jajem! Na każdy kilogram mąki zużytej do produkcji tego przysmaku wykorzystuje się 50 jajek. W kształcie przypomina bożonarodzeniową choinkę, ale można jeść nie tylko od święta.
Kibiny – potrawa, która szczególnie Polakom powinna przypaść do gustu. Kibiny to w zasadzie pierogi nadziane mięsem wieprzowym lub baranim. Od rodzimych pierogów różnią się głównie bardziej podłużnym kształtem.
Kindziuk – sucha, twarda, długo dojrzewająca wędlina, której smak charakteryzuje się wyraźną ostrością i kwasowością. Pozycja obowiązkowa dla miłośników mięsiwa w tradycyjnym wydaniu.
Podobała się Wam wycieczka?
A to zadanie: Pokoloruj flagę Litwy
lub trudne wyzwanie :) https://puzzlefactory.pl/pl/puzzle/graj/krajobrazy/172015-zamek-troki
Milego Dnia!
EP
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz