środa, 8 kwietnia 2020

Wielkanocne zródło witamin- rzeżucha!

Przygotowując się do Wielkanocy nie może zabraknąć w naszych domach rzeżuchy !
Poniżej znajduje się instrukcja  jak wysiać rzeżuchę?

  1. Na płaski podstawek lub płytką miseczkę wykładamy ligninę lub watę dobrze zwilżoną wodą i na to wysypujemy nasionka rzeżuchy.Ważne aby nasionka nie nachodziły na siebie. Powinny być rozsypane na całym podłożu.
  2. Zwilżamy dodatkowo nasionka spryskiwaczem.
  3. Na dwa dni możemy przykryć nasionka innym podstawkiem.
  4. Po dwóch dniach powinny zacząć kiełkować.
  5. Wtedy odkrywamy rzeżuchę i trzymamy w jasnym miejscu.
  6. Najważniejsze by każdego dnia od wysiania podłoże było stale wilgotne.
  7. Po 6-8 dniach mamy już piękną rzeżuchę, którą możemy przyciąć i zużyć do kanapek i sałatek.
  8. Po podcięciu rzeżucha znowu odrośnie.


Powodzenia !!! 

Na następny dzień  przygotowaliśmy Wam do wykonania witraż związany z tematyką świąteczną.Oto propozycja ;

 
-wydrukuj
-wytnij szare pola
-podklej  kolorową bibułą. 
Powodzenia :)

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzymy Wam radości i uśmiechu oraz dużo zdrówka.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz