Kurze, przepiórcze, kacze, strusie - a każde innej wielkości i koloru. To oczywiście jajka, symbol Wielkanocy. W naszej tradycji nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Jajko to nie tylko symbol nowego życia, ale też bardzo cenne pożywienie dla ludzi. Witaminy, minerały, białko oraz sam smak powoduje, że wiele osób nie wyobraża sobie swojego menu bez potraw z jajek. Jeśli jesteśmy zdrowi i nic nam nie dolega, możemy je bezpiecznie jeść - do 7 jajek tygodniowo (wliczając jajka użyte do przygotowania dania, np. do panierki).
Spróbujcie znaleźć w jakim towarzystwie jajko znajduje się w aktualnej piramidzie żywienia.
Jajka wielkanocne różnią się od jajek, które jemy w ciągu roku, ponieważ specjalnie na tą okazję ludzie je "ubierają". O tradycyjnych sposobach zdobienia jajek możecie dowiedzieć się w postach poniżej. Mamy też dla Was krótką powtórkę na filmie.
Kliknij zdjęcie aby odtworzyć film.
A te mniej tradycyjne? Każda głowa to nowy pomysł! Może i Wy macie jakieś swoje autorskie sposoby? Chętnie je zobaczymy.
Tymczasem poniżej kilka współczesnych inspiracji.
Niektóre naprawdę zabawne :)
Jeśli chcecie podzielić się z nami swoimi pisankami, zapraszamy do wysyłania zdjęć na swietlica.szkolna32@gmail.com
Zapraszamy jeszcze na koniec do obejrzenia krótkiego klipu z piękną pieśnią w tle prezentującego ludowe zwyczaje wielkanocne na Podkarpaciu. Niektóre różnią się od naszych śląskich, ale warto obejrzeć, bo film jest bardzo ładny.
Kliknij zdjęcie, aby obejrzeć film.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz