W dzisiejszych czasach gdy idziemy do sklepu, nie zastanawiamy się za bardzo nad tym, że ananas leży zaraz obok gruszki, a banan obok jabłka. Egzotyczne owoce i warzywa wcale już nie są dla nas egzotyczne, bo możemy kupić je na co dzień. Tymczasem polskie produkty nie muszą przemierzać całego świata, by do nas dotrzeć. Są świeże i zawierają najwięcej składników odżywczych, bo rosną tuż obok. Nie trzeba ich zrywać w stanie niedojrzałym i zabezpieczać chemikaliami, by po przebyciu tysięcy kilometrów wyglądały jak świeżo zebrane. Bo one SĄ świeżo zebrane.
Czy jesteście w stanie z pamięci wymienić owoce i warzywa uprawiane w Polsce?
Jeśli nie, możecie zajrzeć na stronę APETYT NA POLSKIE i dowiedzieć się czegoś ciekawego o każdym owocu i warzywie, które wyrosło w naszym kraju.
Czy już wiecie, dlaczego tak często w Waszych koszach w klasach goszczą jabłka i gruszki? Bo to najlepsze polskie owoce, dostępne w zasadzie cały rok!
Niestety ich dostępność powoduje, że często nie szanujemy tego, czego możemy mieć dużo. Zapominamy, że każda gruszka i każde jabłko musiało wyrosnąć od małej pestki, aż do wielkiego drzewa, na którym owoce musiały najpierw zakwitnąć, potem urosnąć, potem zostać zebrane, zapakowane i przewiezione do Was.
O tym wszystkim opowiada kolejny odcinek Ekipy Chrumasa.
Kliknij zdjęcie aby przejść do filmu.
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców (najlepiej sezonowych) jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia i odporności. Tak jak odpowiednia ilość ruchu.
Zapraszamy Was dzisiaj na ćwiczenia równowagi!
Kliknij zdjęcie, aby przejść do filmu
Przypominamy też, że jeśli chcecie podzielić się z nami swoją pracą, którą wykonaliście "na świetlicy", zapraszamy do wysyłania zdjęć na swietlica.szkolna32@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz